I dag tenkte jeg å dele litt med deg om hvordan kroppens bindevev, som utgjør inntil 30% av musklene, kan påvirkes dersom hunden ikke er i nok bevegelse.
Vi snakker jo ofte om muskler, smerter i muskler, muskelskader osv. Men når vi vet at musklenes bindevev utgjør ca. 30% av muskelen som helhet, så gir det oss en indikasjon på hvor viktig det er.
Hver eneste del helt fra muskelen som helhet, til muskelinndelinger/avdelinger inni muskelen til hver eneste muskelcelle er kledd av tynne bindevevshinner. Disse bindevevshinnene kalles fascia og noen bindevevshinner og bindevev, som i sener, har fascia med stor strekkfasthet, mens vevet som finnes rundt og i muskelen er mer elastisk. Eller – i alle fall om det er friskt.
Under kan du se bilde av en muskel med de forskjellige bindevevshinnene, som heter epimysium, perimysium og endomysium. Du har sikkert sett den hvite hinna på kjøtt en gang, dette er en slik hinne:
llustrasjon: Tonje Kvernevik og Hilde Haugsrud
Jeg har også laget en...
Hei, det er veldig vanlig for katteeiere å tenke at en katt som er mye får nok aktivitet. Men slik er det faktisk ikke alltid! Noen ganger trenger også katter målrettet styrketrening - som forebygging eller fordi den har fått en plage i kroppen.
Hver eneste muskel i kattekroppen består av ulike typer muskelceller med forskjellige egenskaper. Hvis katten kun trigger noen få av disse egenskapene,vil katten bygge seg opp i kun enkelte deler av muskelen..
Så enkelt – og så vanskelig!
La oss ta et eksempel:
Tenk deg en åtte år gammel katt som alltid har hatt fri tilgang til å gå ut via katteluken. Den tilbringer mange timer daglig ute og har tilgang til skog med mye ulendt terreng.
Katten er i aktivitet hver dag og holder seg jo egentlig godt for alderen.
Men så, over tid, begynner eier å merke små endringer:
Katten hopper ikke like høyt lenger. Den nøler før den tar sats. Den virker stivere i kroppen.
Det skjer så gradvis at det er lett å overse – helt til det blir tydelig at noe e...
Vet du egentlig hvordan kattens kropp påvirkes av trening?
Akkurat som oss mennesker, trenger katter å gradvis øke sin evne til å tåle belastning før de får tyngre arbeidsoppgaver eller mer krevende trening.
Både skjelett og bløtvev styrkes ved gradvis øking av treningsmengde.
Hvis treningen eller arbeidet er hardere enn hva kattens muskulatur og skjelett er klar for, kan dette føre til skade.
Bilde tatt av Pelsparadiset
Det fins noen prinsipper når det gjelder opptrening og styrking av vevet i kroppen:
Hei, ryggproblemer er en av de tingene jeg oftest har behandlet på hester under rehabilitering.
Rehabilitering av ryggproblemer:
Rehabilitering av ryggproblemer, enten det involverer skader, slitasje eller smerter grunnet feil utstyr, trening etc, innebærer et mål om å bygge opp igjen de viktige musklene for stabilisering og å gjenopprette muskelfunksjon - for så til slutt å oppnå fullt ut bevegelighet og normal bevegelse.
Når hesten har ryggproblemer, så er trening en av de aller viktigste tingene, men det må gjøres riktig. Om hesten har vond rygg, er det viktig at man trener uten rytter først, og får bygget opp musklene uten rytter - før man trener med tyngden av en rytter. Det er fort gjort å tenke variasjon, men for en øm rygg under rehabilitering, legger vi gjerne inn øvelsene i denne rekkefølgen:
Det er viktig å forstå at balanse ...
Visste du at mengden styrketrening er viktig for å bygge sterkere muskler? Og at for mye trening faktisk kan bryte ned musklene?
Det varmer hjertet mitt at flere hundeeiere får opp øynene for styrketrening av hund. Styrketrening vil gi økt livskvalitet til kjempemange hunder ved å gjøre dem bedre rustet for hverdagens utfordringer. For at du skal oppnå ønsket effekt av styrketreningen med hunden din er det viktig at du vet hvor ofte og hvor mye du skal trene med hunden din. Dette vil jeg hjelpe deg med!
Hvor hardt skal du trene hunden din?
For å bygge sterkere muskler er det viktig å trene LITT hardere enn det kroppen er sterk nok til. Trenes det lettere enn det kroppen er sterk nok til vil musklene brytes ned for å tilpasse seg det nivået. Om man trener MYE hardere enn det kroppen er sterk nok til, vil også musklene brytes ned. Så det lønner seg å finne ut av ca nivået hunden din er på, og legge treningen litt hardere enn det. Her må du prøve deg litt frem og hele tiden se etter...
Tenker du at det er for sent å starte med opptrening av en hest som er over 15 år? Kanskje er hesten i dårlig fysisk form i utgangspunktet, og er begynt å få ulike aldersrelaterte plager?
Det er aldri for sent!
Selvfølgelig kan eldre hester få alderdomsplager, akkurat slik som oss mennesker. Likevel er det ikke noe som tilsier at vi ikke kan begynne å trene med en eldre hest. Man må naturlig nok ta mer hensyn til ulike ting, og kanskje endre treningen noe i forhold til hvordan man ville gjort det med en yngre hest.
Aldersrelaterte plager hos hest kan ofte være forkalkninger i ledd, problemer i ryggen, stive og ømme muskler, muskelsvinn osv. Dette er helt normalt, og det er mye man kan gjøre med dette! Når hesten begynner å vise symptomer på en eller flere av disse plagene, så har den antakeligvis hatt dem over en lengre periode, kanskje over flere år. Dette fører til avlastning av de vonde områdene, og overbelastning av andre deler av kroppen, som igjen kan føre til ulike skader...
Ett av de leddene hunder sliter ofte med er hofteleddet. Og det er ikke bare hunder som har HD (hofteleddsdysplasi) som kan slite - faktisk så er også eksteriør en medvirkende årsak til at leddet ikke alltid får utfoldet seg mekanisk, noe som igjen gir dårligere balanse i hvilke muskler som naturlig blir sterke.
I dag tar jeg for meg 3 meget nyttige, men snille øvelser. Om du er i tvil om din hund kan gjøre øvelsene, spør en rehabiliteringsterapeut, eller bli med i Styrkehunden hvor du kan få personlig veiledning fra meg regelmessig!
Her kommer 3 fine øvelser (video link lagt til overskriftene):
Denne har jeg delt med dere tidligere - og i boka mi har jeg også beskrevet de forskjellige variantene av denne øvelsen. Når det gjelder hofter, så er det å løfte ett og ett bakbein for at hunden så skal stå, legge vekt og balansere seg opp med det andre som er viktig. Dette styrker kjernemusklene rundt hofter og bekken.
NB: Hunden må mestre øvelsene på fast under...
Styrketrening med katt er både gøy og helsebringende. Under trening frigis gode hormoner i kroppen som gir følelse av velvære, og mestring av øvelser kan gi bedre selvtillit.
Styrketrening kan brukes i rehabilitering etter skade eller operasjon, med veiledning fra kyndig fagpersonell. Styrketrening vil være med på å styrke muskulatur, skjelett og ledd og bedre koordinasjon og kroppsbevissthet hos katten. Dette kan også gjøre at katten kan komme seg raskere etter sykdom og skade.
Ved samarbeid under trening vil du og katten din kunne sammen bygge bedre kommunikasjonsevne og tillit, og derav kunne skape tettere bånd.
Fikk du lyst til å prøve deg på styrketrening?
Hilsen, Line og Team NHT
Er det virkelig så enkelt? At jeg kan fortelle deg årsaken? NEI!!
Men - Det er viktig å finne den!
Hvis katten får vondt i kroppen så må det nemlig komme av noe, og det kan være et hav av muligheter til hvorfor.
Men skal jeg være ærlig? Ja, da er jeg i så fall overrasket over hvor mange som virkelig tror på en quick-fix.
Har katten vondt i musklene? Har katten vondt i ledd? Har katten låsninger? Vel - Da MÅ det komme av en årsak!
Noen FÅ ganger kan kanskje årsaken være at katten har falt, tråkket over, eller det er en helt klar grunn som bare er et uhell, men sannheten er at i de aller fleste tilfeller så kommer plager i kroppen av for eks:
- Eksteriør som ikke er bra.
- Overbelastning.
- Ensidig aktivitet.
- Avlastningsmønstre.
- Problemer i mage/tarm, andre organer, tenner.
- Utstyr som ikke passer.
- For rask opptrening eller for harde krav i forhold til formen.
- Og mye, mye mer…
Vil da KUN massasje, laser, kiropraktikk, akupunktur eller annet hjelpe uten at man t...
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.