Styrketrening med hund: En nyansert tilnærming!
Jeg ønsker først å anerkjenne at det er mange viktige poenger om naturlig bevegelse, funksjonell styrketrening og fordelene med å la hunder få bruke kroppen sin i variert terreng. Variert underlag, fri bevegelse og naturlig lek er utvilsomt en viktig del av en sunn livsstil for hunder. Likevel mener jeg at det er viktig å ikke avskrive verdien av mer systematisk styrketrening, som også har en viktig plass i et helhetlig treningsopplegg for både friske og rehabiliterende hunder.
For mange hunder er ikke variert terreng alltid tilgjengelig, enten på grunn av klima, eiers fysiske begrensninger, hundens alder, skader eller andre faktorer. Det er også flere situasjoner hvor spesifikk styrketrening kan være en nødvendighet, for eksempel ved forebygging av skader, rehabilitering, spesifikke svakheter i muskulaturen, ved eksteriørmessige svakheter eller ved opptrening for visse hundesporter.
I dette innlegget vil jeg gå nærmere inn på hvorfor systematisk styrketrening – inkludert øvelser på balanseputer, plattformer og cavaletti – også har en plass i treningsregimet til friske hunder (i tillegg til rehab), og hvordan studier på hunder viser at ustabilt underlag faktisk kan være en god treningsmetode - selv om dette ikke utelukker at man også skal trene på fast underlag.
Styrketrening som skadeforebygging og prehabilitering:
Hunder er ikke like motstandsdyktige mot skader som mange tror. Skader i sener, muskler og ledd oppstår ofte når hunder gjør brå bevegelser eller belaster kroppen på en måte de ikke er sterke nok for. Studier har vist at målrettet styrketrening kan redusere skaderisikoen betydelig hos idrettsutøvere, og dette gjelder også hunder som deltar i aktiviteter som agility, trekkhundsport eller jakt.
Forskning på hunder og skadeforebygging:
I motsetning til det enkelte hevder, er det altså dokumentert at styrketrening – også med balanseutstyr – har en skadeforebyggende effekt.
Ustabilt underlag har dokumentert effekt på kjernemuskulatur og balanse:
Noen hevder at ustabilt underlag ikke er en effektiv treningsmetode for friske hunder, men forskning viser noe annet.
-
Brantberg, I., Grooten, W. J. A., & Essner, A. (2024). The Effect of Therapeutic Exercise on Body Weight Distribution, Balance, and Stifle Function in Dogs following Stifle Injury. Animals, 14(1), 92.
Denne randomiserte kontrollerte studien undersøkte effekten av et 12-ukers progressivt hjemmebasert treningsprogram på hunder med kneskader. Resultatene viste signifikante forbedringer i vektfordeling mellom bakbena, redusert smerte og forbedret knefunksjon hos hundene som fulgte det spesifikke treningsprogrammet, sammenlignet med kontrollgruppen.
Studien er tilgjengelig i fulltekst her: https://www.mdpi.com/2076-2615/14/1/92
-
Lutonsky, C., Peham, C., Mucha, M., Reicher, B., Gaspar, R., Tichy, A., & Bockstahler, B. (2023). External mechanical perturbations challenge postural stability in dogs. Frontiers in Veterinary Science, 10, 1249951.
Denne studien undersøkte hvordan eksterne mekaniske forstyrrelser påvirker postural stabilitet hos hunder. Ved å bruke en motorisert plattform med varierende hastigheter og amplituder, fant forskerne at slike forstyrrelser signifikant økte senter for trykk (COP)-parametere, noe som indikerer en utfordring for hundens balanse. Studien konkluderte med at intensiteten i balanseøvelser kan kontrolleres ved å justere plattformens amplitude, og at dette er den første studien som demonstrerer effekten av en balanse treningsenhet hos hunder.
Fulltekst av studien er tilgjengelig her: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2023.1249951/full
Dette underbygger at balanse- og koordinasjonstrening ikke bare er for rehabilitering, men også har en viktig rolle i forebygging og generell styrkeutvikling hos friske hunder. Selv om enkelte studier er gjort etter visse typer skader, så er disse hundene ofte meget godt trent - og når godt trente hunder responderer godt så kan også friske hunder med stor sikkerhet gjøre det.
Hvorfor systematisk styrketrening kan være nødvendig for enkelte hunder:
Det er mange gode argumenterer for at naturlig bevegelse er tilstrekkelig, er det flere faktorer som gjør at systematisk styrketrening er nødvendig for enkelte hunder:
-
Raseforskjeller – Noen hunderaser, som kortbeinte raser eller hunder med spesifikke anatomiske utfordringer, trenger ekstra tilrettelagt trening for å unngå feilbelastninger.
-
Hunder med små svakheter – Mange hunder kan tilsynelatende være friske, men har skjevbelastninger eller muskulære ubalanser som kan føre til større problemer på sikt.
-
Eldre hunder – Eldre hunder som ikke orker lange turer, kan likevel ha stor nytte av korte, målrettede styrkeøkter for å opprettholde muskelmasse og stabilitet.
Dette viser at funksjonell styrketrening i form av spesifikke øvelser kan være nyttig, ikke bare for rehabilitering, men også for friske hunder i ulike livsfaser.
Cavaletti og balanseøvelser er ikke bare for rehabilitering:
Cavaletti-trening og øvelser på ustabile underlag blir noen ganger fremstilt som unødvendige for friske hunder, men dette er en snever tilnærming.
Cavaletti-trening har flere fordeler:
-
Den forbedrer hundens koordinasjon og propriosepsjon
-
Den bidrar til å bygge muskelutholdenhet uten høy belastning på ledd
-
Den kan være nyttig for hunder i alle aldre, spesielt eldre hunder som trenger skånsom styrketrening.
Øvelser på balanseputer og lignende utstyr er også verdifulle, ikke bare for rehabilitering, men for å forbedre muskelkontroll, stabilitet og leddhelse.
Effektiv styrketrening krever systematikk:
Mange argumenterer for at tur i variert terreng er den beste styrketreningen for hunder. Selv om dette er en utmerket treningsform, er det ikke alltid tilstrekkelig for å sikre jevn utvikling av muskulaturen eller for å rette opp svakheter.
Innen menneskelig styrketrening vet vi at systematisk, progressiv belastning er nøkkelen til økt styrke. Det samme gjelder for hunder. Når man ønsker å styrke bestemte muskelgrupper, krever det målrettet trening – noe som ikke alltid oppnås bare ved tur i ulendt terreng.
For eksempel:
-
En hund med svak kjernemuskulatur vil ha fordel av spesifikke øvelser for å aktivere disse musklene, noe som ikke nødvendigvis oppnås like effektivt gjennom fri bevegelse alene.
-
En hund med en svak bakpart etter en skade kan ha behov for spesifikke styrkeøvelser for å gjenoppbygge muskulaturen.
En balansert tilnærming til styrketrening for hunder:
Selv om naturlig bevegelse i variert terreng er en viktig del av en sunn livsstil for hunder, bør ikke systematisk styrketrening avskrives. Det finnes god forskning på hunder som viser at balanseøvelser, spesifikke styrkeøvelser og trening på ustabilt underlag kan ha positive effekter – både for skadeforebygging, rehabilitering og generell fysisk helse.
Jeg mener at en balansert tilnærming, hvor man kombinerer naturlig bevegelse med målrettede styrkeøvelser basert på hundens behov, er den beste løsningen. På denne måten sikrer vi at hunder holder seg sterke, skadefrie og funksjonelle gjennom hele livet.
Kan en hund bli sterkere med innendørs styrketrening?
Ja, det er fullt mulig for en hund å få tilstrekkelig belastning og styrkeøkning med innendørs styrketrening, så lenge øvelsene er riktig tilpasset og følger prinsippene for progressiv overbelastning.
1. Styrketrening avhenger av belastning – ikke treningssted:
-
Styrkeutvikling skjer når musklene utfordres utover det de er vant til, uavhengig av om treningen skjer inne eller ute.
-
Studier på mennesker og dyr viser at styrketrening kan gjøres effektivt i kontrollerte omgivelser
-
Øvelser med egen kroppsvekt, motstand (f.eks. kløv eller strikk) og ustabilt underlag kan gi en solid treningsøkt også innendørs.
2. Kontrollerte omgivelser gir bedre justering av belastning:
-
Når vi trener en hund innendørs, har vi bedre kontroll over underlag, belastning og progresjon enn ute i naturen.
-
I naturen er belastningen ofte tilfeldig og avhenger av omgivelsene, mens målrettet styrketrening innendørs gir mulighet for systematisk økning av vanskelighetsgrad.
-
Studier viser at balanse- og stabilitetstrening kan forbedre muskelaktivering og styrke når de brukes riktig
3. Eksempler på effektive innendørs styrkeøvelser:
-
Bakpartskontroll: Hunden står med forbeina på en plattform og går sidelengs med bakbeina – bygger styrke i kjernemuskulaturen.
-
Vektforskyvning på balansepute: Aktiviserer stabiliseringsmuskler som ofte ikke utfordres på samme måte ute.
-
Cavaletti-trening: Kan justeres i høyde og avstand for å øke vanskelighetsgraden, i motsetning til naturlige hindre som er tilfeldige.
Konklusjon: Innendørs styrketrening kan absolutt være effektiv hvis den er målrettet og gir tilstrekkelig belastning. Å hevde at innendørs trening ikke er effektivt nok, er derfor en feilslutning.
Er det sant at hvis en valp kan gjøre øvelsen, er det ikke styrketrening for en voksen hund?
Nei, dette utsagnet er unøyaktig og misvisende. En valp kan utføre mange bevegelser som voksne hunder, men det betyr ikke at øvelsen ikke har en styrkende effekt på voksne hunder.
1. Valper trener teknikk og tilvenning, ikke styrke:
-
En valp har ikke fullt utviklede muskler, skjelett eller koordinasjon, og treningen må derfor være lettere og mer fokusert på teknikk.
-
Valper bygger ikke muskler på samme måte som voksne hunder, fordi de fortsatt er i vekstfasen.
-
Dette er også kjent innen human trening: barn kan gjøre styrkeøvelser, men trener primært teknikk, balanse og motorisk kontroll – ikke maksimal styrke.
2. Styrketrening handler om relativ belastning, ikke øvelsens kompleksitet:
-
Styrketrening avgjøres ikke av hvor avansert en øvelse ser ut, men hvor mye den utfordrer den aktuelle hunden.
-
En voksen, utrent hund vil kunne bli sterkere av øvelser som en valp også kan gjøre, hvis belastningen er høy nok for dens nivå.
-
Eksempel:
-
En valp kan utføre cavaletti-trening, men den trener primært koordinasjon.
-
En voksen hund kan gjøre den samme øvelsen, men med høyere hinder, mer motstand (f.eks. kløv) eller lavere tempo for å øke belastningen.
3. Progressjon er nøkkelen – de fleste øvelser kan avanseres:
-
De fleste styrkeøvelser kan justeres slik at de gir nok belastning for en sterk, voksen hund:
-
Økt motstand (f.eks. ved å bruke kløv eller vekter).
-
Økt antall repetisjoner eller serier.
-
Vanskeligere varianter av øvelsen (f.eks. bruke bakpartskontroll på en smalere plattform).
Konklusjon: En øvelse er styrketrening hvis den utfordrer musklene mer enn det hunden er vant til – uavhengig av om en valp også kan gjøre den. En voksen hund trenger kun økt belastning eller justering av øvelsen for at det skal være effektiv styrketrening.
Oppsummert:
-
Innendørs styrketrening kan gi tilstrekkelig belastning hvis den er godt planlagt og progressiv.
-
Styrketrening handler om belastning og tilpasning, ikke om øvelsens kompleksitet.
-
Valper og voksne hunder trener på forskjellige nivåer – en voksen hund trenger økt belastning for styrkeøkning, men kan gjøre de samme øvelsene med høyere motstand.
-
De fleste øvelser kan avanseres ved å øke motstand, repetisjoner eller kompleksitet, slik at selv en trent hund får nok belastning.
Hvorfor tur alene ofte ikke er nok til å bygge styrke:
Mange hundeeiere tror at så lenge de går mye tur, vil hunden automatisk være sterk og i god fysisk form. Selv om turer i variert terreng kan bidra til generell utholdenhet, muskelutholdenhet og kroppskontroll, er det ikke nødvendigvis nok for å utvikle eller opprettholde tilstrekkelig muskelstyrke. Det finnes flere grunner til dette:
-
Turtrening er primært utholdenhetstrening:
-
Å gå eller løpe lange turer i naturen trener primært muskulær utholdenhet, ikke maksimal muskelstyrke.
-
Styrketrening krever progressiv overbelastning, hvor musklene utfordres mer enn de er vant til, slik at de blir sterkere. Å gå i samme type terreng, uten ekstra belastning eller målrettede øvelser, vil ikke gi en styrkende effekt utover det hunden allerede er vant til.
-
Variert terreng er ikke nødvendigvis variert nok:
-
Mange hunder går turer i relativt ensformige omgivelser, som grusveier, parker eller stier med lett kupert terreng. Selv om dette gir en viss bevegelsesmangfold, kreves mer spesifikke og målrettede utfordringer for å bygge styrke.
-
For eksempel, å gå i bratt motbakke aktiverer bakbena mer enn flat gange, men hvis dette ikke kombineres med andre bevegelser, utvikler ikke hunden jevn muskulatur i hele kroppen.
-
Manglende systematikk og spesifikk belastning:
-
Styrketrening krever gjentakelse av øvelser med en viss belastning for at musklene skal tilpasse seg og bli sterkere.
-
Hvis en hund tilfeldigvis møter en bratt bakke på turen sin, vil den bruke musklene mer, men belastningen er ikke systematisk og kan være for liten til å gi en varig styrkegevinst.
- Selv friske hunder kan ha en side som er sterkere enn den andre, eller ha et eksteriør som gjør at de bruker kroppen uriktig. Derfor vil systematisk trening sannsynligvis bidra til å forebygge skader og plager. Det er veldig få hunder som er perfekt skapt. Akkurat som oss mennesker er det også mange som er og regnes som friske men som sliter med visse deler av kroppen.. Og akkurat som oss vil det også kunne bli et problem dersom dette ikke tas hensyn til.
- Referanser/artikler – Muskelasymmetri og skadeforebygging hos hund - studier som tyder på at skjevheter og muskulære ubalanser kan påvirkes positivt med styrketrening.
-
Brantberg, I., Grooten, W. J. A., & Essner, A. (2024).
Tittel: The Effect of Therapeutic Exercise on Body Weight Distribution, Balance, and Stifle Function in Dogs following Stifle Injury
Denne studien viste at hunder med kneskader som fulgte et hjemmebasert treningsprogram fikk bedre vektfordeling mellom bakbena og forbedret knefunksjon, noe som tyder på at målrettet trening kan korrigere muskulære ubalanser.
Lenke: https://www.mdpi.com/2076-2615/14/1/92
Zink, C. (2016).
Conditioning and Retraining the Canine Athlete.
Publikasjonen diskuterer hvordan kroniske muskelubalanser og ryggplager kan føre til skade hos hunder, og hvordan målrettet kondisjons- og styrketrening er viktig for skadeforebygging og ytelse hos den aktive hunden.
Fra boken "Canine Sports Medicine and Rehabilitation (pp.176-200)"
-
Manglende aktivering av spesifikke muskelgrupper:
-
Hunder bruker ofte de samme musklene under daglige turer.
-
Kjernemuskulatur, stabiliseringsmuskler og visse muskelgrupper i bakparten og skuldrene kan bli underutviklet dersom hunden ikke blir utfordret i spesifikke bevegelser.
- McLean, H., Millis, D., & Levine, D. (2019). Surface Electromyography of the Vastus Lateralis, Biceps Femoris, and Gluteus Medius in Dogs During Stance, Walking, Trotting, and Selected Therapeutic Exercises. Denne studien undersøkte muskelaktiviteten i ulike muskler hos hunder under forskjellige øvelser og fant at spesifikke terapeutiske øvelser kunne øke aktiviteten i underutviklede muskler, noe som indikerer at målrettet trening kan bidra til å balansere muskelbruk. Frontiers
Hvorfor kunnskap om styrketrening er nødvendig – også når man trener i naturen:
Dersom man ønsker å bruke naturen som en treningsarena, er det ikke nok å bare la hunden bevege seg fritt. For at tur i naturen skal fungere som effektiv styrketrening, må eieren ha en viss kunnskap om styrketrening.
1. Kunnskap om hvilke bevegelser som bygger styrke:
-
Ulike bevegelser aktiverer forskjellige muskelgrupper, og for å få en helhetlig utvikling må hunden utfordres i flere retninger.
-
Eksempel:
-
Bratte motbakker trener primært hofteekstensorer (bakbena).
-
Bratte nedoverbakker aktiverer quadriceps (foran på lårene) gjennom eksentrisk muskelarbeid.
-
Sidelengs gange på skrått underlag trener kjernemuskulatur og laterale stabilisatorer.
-
Kryping under lave hindringer aktiverer mage- og ryggmuskulatur mer enn vanlig gange.
2. Kunnskap om progresjon og belastning:
-
For at hunden skal bli sterkere, må treningen gradvis bli mer krevende – dette kalles progressiv overbelastning.
-
Mange eiere undervurderer eller overvurderer hvor mye belastning hunden trenger.
-
Eksempel på feilbelastning:
-
Å la en hund bære tung kløv uten gradvis tilvenning kan føre til skader i skuldre og rygg.
-
Å la en hund hoppe over høye hindringer uten å ha trent grunnleggende styrke i bakparten kan føre til feilbelastning i korsryggen.
3. Kunnskap om restitusjon og skadeforebygging:
-
Akkurat som hos mennesker, må hunder ha tilstrekkelig hvile for å bygge styrke.
-
Hvis en hund kun går lange turer uten hvileperioder eller variasjon i intensitet, kan den bryte ned muskler uten å bygge dem opp igjen.
Eksempler på hunder der turer alene ofte ikke er nok:
-
Eldre hunder
-
Har ofte mindre muskelmasse og tåler kanskje ikke lange turer.
-
Målrettet styrketrening, som korte økter med lav belastning, er ofte mer skånsomt og effektivt enn lange turer.
-
Hunder med svakheter eller skjevbelastning
-
Trekkhunder, agilityhunder og jakthunder krever målrettet styrketrening for å tåle belastningen i sporten sin.
-
Hvis man kun går turer med en trekkhund, men ikke trener styrke i kjernemuskulaturen, vil den ha større risiko for ryggskader.
Konklusjon: En balansert tilnærming er best!
Selv om naturlig bevegelse i variert terreng er viktig for hundens fysiske helse, er det ikke alltid tilstrekkelig for å bygge og opprettholde optimal muskelstyrke. Tur alene gir ofte ikke den nødvendige belastningen eller systematikken som kreves for å utvikle styrke i spesifikke muskelgrupper.
For eiere som ønsker å bruke naturen til styrketrening, er det essensielt å ha kunnskap om hvilke bevegelser som trener hvilke muskler, hvordan belastningen bør tilpasses, og hvordan progresjon og restitusjon bør håndteres.
Målet er ikke å erstatte naturlig bevegelse, men å kombinere variert terreng med målrettet styrketrening for å gi hunden de beste forutsetningene for et langt og skadefritt liv.
Det er ikke tvil om at flere studier trengs - men det er en grunn til at universiteter og utdanningsinstitusjoner for veterinærer, forfattere og andre har etablert utdanninger og bøker og kurser med balanseutstyr eller på stabilt underlag for friske hunder, ikke bare rehabiliteringstilfeller.
Men variasjon er nøkkelen og jeg håper inderlig at hunder får gå mye og ofte tur. Men i tillegg kan det definitivt være gunstig å kunne flere aktiviteter som kan benyttes som et tillegg, eller om tur ikke er mulig der og da.
Her er litt flere bøker, nettsteder og annet som har gitt inspirasjon til denne artikkelen:
Liste medmed ressurser som ofte har gitt meg inspirasjon om temaet:
North Carolina State University – Certified Canine Strength and Conditioning Coach (CSCC) (universitet)
Companion Animal Sciences Institute – Certificate in Canine Fitness (universitet)
Bøker:
-
Millis, D. L., & Levine, D. (2013).
Canine Rehabilitation and Physical Therapy (2. utgave). Elsevier Health Sciences.
-
Zink, M. C., & Van Dyke, J. B. (2013).
Canine Sports Medicine and Rehabilitation. Wiley-Blackwell.
-
Millis, D. L., Levine, D., & Taylor, R. A. (2004).
Canine Rehabilitation and Physical Therapy. Saunders.
-
Bockstahler, B., Levine, D., & Millis, D. L. (2017).
Essential Facts of Physiotherapy in Dogs and Cats: Rehabilitation and Pain Management. BE Vet Verlag.
-
Foster, S. (2013).
Canine Cross Training: Building Balance, Strength and Endurance in Your Dog. Dogwise Publishing.
-
Sundance, K. (2014).
Kyra's Canine Conditioning: Peak Performance • Injury Prevention • Coordination • Flexibility • Rehabilitation. Quarry Books.
-
Lanting, F. (2008).
Canine Hip Dysplasia and Other Orthopedic Disorders. Hoflin Publishing.
Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:
Jeg vil ha info om KUN hest!
Jeg vil ha info om KUN hund!
Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!
Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF
Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]
