Noen tips til katten i kulda!

katt Dec 29, 2024

Du har sikkert allerede merket at katten din nå tar kortere turer ut, før den vil inn igjen. Kanskje snur katten på dørstokken, bare den kjenner den kalde lufta på snuta si. For nå er det kaldt ute!

Katter har veldig ulik pelskvalitet. Om de er langhårede eller korthårede er tykkelse pels og mengde underull svært varierende, og hvorvidt de tåler kulden er derfor veldig individuelt. Akkurat som oss mennesker er det også flere faktorer som spiller inn for hvor godt de liker kulde.

Hva som er kaldt, ses ikke nødvendigvis på gradestokken alene. Derfor ønsker vi ikke å gi en bestemt grad for hva som er «for kaldt». Fuktighet, evt. nedbør, vind og grader avgjør sammen hvorvidt det føles kaldt. Det er også svært individuelt hva som føles kaldt for katten, ut ifra hva katten er vant til og hva hvert individ opplever som kjølig. 

Katter med kroppslige plager, eksempelvis hd, artrose el.l utfordringer vil oftest bli stivere i leddene sine og ha større utfordringer nå i vintermånedene. Enkelte lidelser og evt. medisiner kan gjøre temperaturregulering ustabil, og gjøre at kroppen til katten har generelt noe lavere temperatur enn normalt. Enkelte lidelser og medikamenter kan også påvirke sirkulasjon i kroppen. Om katten din sliter med sykdom og går på medisiner bør du referere med din veterinær før du slipper den ut alene i kaldt vær.

Alle katter bør selv få bestemme om de vil være ute eller inne. La katten få kjenne på været før de går ut. Spør katten om den er helt sikker på at den vil ut, før du lukker døren.

Katten må få komme inn igjen når den er kald. Vær sikker på at katten har et varmt og tørt sted den kan søke ly om du ikke er hjemme. Det beste er om katten kan være inne, når du ikke er til stede for å kunne slippe den inn igjen.

Ha tilgjengelig toalettkasse inne, slik at katten ikke må ut når det er veldig kaldt.

Er katten din veldig kald etter å ha vært ute, kan den være svært sensitiv i områder hvor den er kald. Vær da forsiktig med å gnikke for mye på katten din. Prøv å varme katten din med varme tepper, eller foran en god og varm ovn, eller inntil huden din.

Katter kan bli syke med alt fra lettere forkjølelse til lungebetennelse, urinveisinfeksjon o.l. Det er derfor viktig at vi i disse kalde tider har et ekstra tilsyn på allmenntilstanden til kattene våre og følger med på toalettrutiner.

Katter kan bli utsatt for frostskader og hypotermi dersom de blir for kalde. Om katten din kommer inn igjen etter lengre tid ute og virker forvirret, har utvidere pupiller eller med lav respirasjon / sliter med pust bør du oppsøke veterinær.

Vær oppmerksom på frostskader der katten har synlig hud. Poter, ører, nese og kattens kjønnsorganer (hannkattens pung). Huden blir grålig hvit og kan også få blemmelignende utseende.

Vi ønsker dere alle en fin vinter!


Hilsen, Line og Team NHT

 

PS: Har du sjekket ut våre anatomiske plansjer på katt? De er vaskbare, rivesikre og tåler fuktig miljø! Les mer HER!

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.