Javisst kan du trene valpen!

fysisk trening hund hund Mar 03, 2022

 Det spørs bare hvordan og hvor mye!

Jeg ser diskusjonene florere, og som terapeut har jeg vært vitne til noe skremmende: at folk ikke lar valpen bevege seg eller være fysisk aktiv idet hele tatt i frykt for at valpen kan ta skade av det.

Vel, alt er relativt, og det er også definisjonen på hva trening er. En ting som er sikkert er at jo yngre valpen er, desto mindre skal den trenes, og den treningen som foregår skal være tilpasset det faktum at valpen ikke er ferdig utviklet. Det som menes med trening her er derfor den tiden og den formen for trening som beskrives. Definisjonen på hva som er valp er også viktig. Jeg tenker i dette innlegget på valper og unge hunder på opp til ett år. Frem til valpen er 5-6 mnd er det svært små økter med trening, og etterhvert som valpen blir større kan øktene være lengre.

Dette temaet har blitt litt for sort hvitt, hvor mange eiere kjører på for full guff med små valper til eiere som er livredd for å la valpen få lov til å bevege på seg i frykt for at det skal kunne føre til skader. Den gyldne middelvei er tingen!

Hva skjer om man IKKE trener valpen sin? Kroppen er faktisk slik at den bygger seg opp etter hva den blir utsatt for, så lenge det kroppen utsettes for ikke er i skadelige doser. Derfor er det uhyre viktig at kroppen til valpen blir stimulert på sunne måter som gjør at den utvikler koordinasjon, balanse og kroppskontroll. I tillegg er det viktig å gradvis bygge opp muskler og skjelett.

Koordinasjon, balanse og kroppskontroll er flere positive effekter av at valpen får gå i ulendt terreng, og etterhvert for eks lærer seg å balansere, får gå på mange ulike underlag (mykt, hardt, mellomhardt, flatt, kupert, oppover- og nedoverbakker, snø, vann) - ALT I SMÅ DOSER! Dette stimulerer nervesystemet.

Skjelettet bygger seg opp etter hva man ber kroppen om å utføre. Mange er redde fordi skjelett og ledd hos valpen er uferdig og ikke sammenvokst. Men ser man på pattedyr generelt, så har alle pattedyr mange usammenvokste knokler som vil forenes og gro sammen etterhvert. Hvis disse skal bli sterke og utvikle seg normalt, er det viktig at valpen får bevege på seg slik en valp gjør. Dette betyr ikke at man ikke skal ta hensyn, men det betyr heller ikke at man skal være hysterisk. Det er og litt rasemessige forskjeller på hvilke hensyn man bør ta.

Det jeg definerer som trening for en valp er IKKE lange gåturer i høyt tempo, OVERHODET ikke sykling etc, men heller mange små økter med lek og morro hvor valpen får utfolde seg og selv bestemme når den blir sliten. Aktivitetene skal likne aktivitetene valpene i din rase vanligvis driver med når de leker og har det gøy mens den er riktig liten, men etterhvert som valpen runder halvåret, bør den faktisk i små doser gjøre mildere utgaver av det den senere skal jobbe med, hvis du har tenkt å bruke hunden til aktiviteter.

Det som menes med dette er for eks. at om en valp senere skal bli en agility hund, bør du legge inn økter som styrker de muskler og ledd som belastes mest i den sporten. Dette kan være å balansere på stokker i skogen, klatre litt og gå over stokker og steiner. Dette er forberedelser til bommer og hindre som skal komme i «tøffere» utgaver seinere. Hvis man ikke ber kroppen om å styrke seg opp etter hva den senere skal utsettes for, vil den kanskje ikke tåle det!

Musklene er kjempeviktige. Slappe muskler uten tonus er muskler som stabiliserer og styrer leddene dårligere. Derfor vil en gradvis, naturlig aktivisering av valpen være viktig for å bygge opp musklenes styrke slik at både muskler, ledd og nervesystem kan fungere harmonisk sammen.

Og du – la oss for all del ikke glemme hjerneaktivitet! Det kan være en veldig stor fordel for valpen å drive med aktiviteter som stimulerer kommunikasjonen mellom kropp og hode, og ikke minst får lov til å utvikle nysgjerrighet og eventyrlyst hvor valpen blir sett, kan føle mestring og lærer seg å bli trygg på seg selv. Stimulering av alle sansene vil gjøre at den også lærer seg å BRUKE alle sansene når den trenger det.

Selv om dyrene kan være som en atlet, så trenger den som mennesket å øke sin evne til å tåle belastning før den får tyngre arbeidsoppgaver eller bare skal trenes opp. Både knokler og bløtvev remodelleres og øker styrke igjennom gradvis øking av treningsmengde. Hvis arbeidet er hardere enn styrken i vevet, vil det kanskje føre til skade eller tilbakefall av skade. Derfor må dyret ha et tilpasset treningsopplegg med gradvis økende arbeidsmengde, spesielt etter en periode med passivitet enten det skyldes friperiode eller skadeperiode eller når den er ung og gradvis skal trenes opp.

Noen prinsipper med henhold til opptrening og styrking av vevet i kroppen:

Dersom nivået på treningen er mindre enn kroppens treningskapasitet, vil vevet være sterkere enn situasjonen krever, og vevet vil SVEKKES.

Dersom nivået på treningen er den samme som kroppens treningskapasitet, vil vevet være så sterkt som situasjonen krever og man vil vedlikeholde vevets styrke.

Dersom nivået på treningen er LITT høyere enn kroppens treningskapasitet, vil vevet BYGGE SEG OPP, og styrkes.

Dersom treningsnivået ligger godt over kroppens treningskapasitet, vil vevet IKKE være sterkt nok, og SKADE oppstår.

En anbefaling vi fikk på mine studier innen fysioterapi på hund når det gjaldt menneskeskapt trening, var at man kan plusse på 5 minutter med trening for hver mnd. valpen vokser. Dette vil si:

1 mnd: 0 minutter

2 mnd.: 5 minutter

3 mnd: 10 minutter osv.

Men denne 5 minutters regelen stemmer ikke, som også studier viser. Valpen må få være så aktiv den ønsker på eget initiativ, bare den ikke drives av mennesker eller andre hunder. Sørg og for at den får nok søvn. 

Begynn turer med små økter, og det er viktig at man har mulighet for å bære valpen om den blir sliten. Slitne muskler er muskler som beskytter leddene dårlig, derfor er det svært viktig at du hjelper valpen til å innhente seg dersom den blir sliten. Har den fått en real hvilepause, og du tar pauser underveis, kan nok valpen tåle flere økter med å gå, spesielt når den nærmer seg halvåret.

Noen hevder at hundene ikke trenger særlig trening med mindre de trenger kondisjon. Jeg er ikke helt enig. ALL forskning viser for eks. at en kropp som er trent tåler veldig mye mer enn en utrent kropp. Nå tenker ikke jeg på aggressiv trening, men jeg tenker på at hunden bør bruke kroppen sin regelmessig på et nivå hvor den har bygget seg om en sunn styrke og utholdenhet, og når dette er nådd, legges trening på et vedlikeholdsnivå.

Grunner til å bygge opp styrke og kondisjon:

  • En hund som skader seg, blir syk eller må igjennom kirurgi eller annet, kommer seg raskere etter skader. Når kroppen er i god form, reparerer den seg raskere.
  • Hindrer overvekt. Overvekt er et økende problem hos mange hunder, spesielt de som fungerer (eller ikke fungerer?) som selskapshunder. Overvekt gjør at hunden din blir mer utsatt for en rekke sykdommer, og når den blir gammel, vil den måtte bære mer på sine ledd og forfaller fortere og har mer smerter.
  • Regelmessig mosjon gjør at man utskiller hormoner som virker bra på hundens velbefinnende, både mentalt og fysisk. Det er ingenting som gjør bedre for en kropp med smerter (om de ikke er av akutt art som gjør at hunden må holdes i ro), å bli mosjonert. Mosjon er i seg selv smertelindrende. (Og NEI man blir IKKE treningsnarkoman og stressa av normal vedlikeholdstrening).
  • Kroppen skiller lettere ut avfallsstoffer og tilfører vevet ny næring og oksygen mer effektivt.
  • Hunder som skal føde, får en lettere fødsel om kroppen er i form.

Når det gjelder mental stimuli, så er alle hunder individer, og det er og rasemessige forskjeller. Det er ikke lurt å drive med aktiviteter som bringer frem manisk adferd, men det er og mange hunder som kan bli mer stressa om de ikke får stimuli mentalt. Finn ut hva som er best for din hund, og ikke minst be om hjelp av dyktige hundefolk om du er usikker på hva som er riktig.

 

Hvordan bør du da tenke når du trener valp?

FØRST OG FREMST: tren valpen etter alder, men la for all del ikke vær å la den utfolde seg fysisk. DEN GYLDNE MIDDELVEI er alltid smart.

  • små økter om gangen
  • bør være former for aktivitet som både stimulerer koordinasjon og balanse OG lek og fart på det nivå som valpen mestrer
  • pass på at du tar hensyn om valpen blir sliten
  • bruk naturen og alle de naturlige fysiske og mentale utfordringene den tilbyr
  • når valpen blir eldre, gjør ting som likner på «babyutgaven» av de jobbene du vet den skal utføre senere
  • KOS DERE SAMMEN!

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest!

Jeg vil ha info om KUN hund!

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

 

 

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne pĂĄ infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.