Hva er bra med laser som behandlingsform på hund og hest?

Av typen «maskinell» behandling, er laser kanskje den behandlingsformen som er mest anerkjent.

Man vet at laser har meget positiv effekt på en rekke lidelser, bl.a. sår, seneskader, ligamentskader, smerter , betennelsestilstander i bløtvevet m.m.

De siste årene har bruken av smertestillende økt kraftig, og laser er nå på full vei inn som et mulig smertelindringsmiddel særlig ved langvarige eller kroniske smerter.

Lasermaskiner finnes i utallige varianter og styrker.

Med laser er det gjerne slik at «less is more», dvs at ofte så er det ikke hvor mye laser eller hvor høy dose man gir som teller, men heller det at man gir AKKURAT riktig dose.

Hvis man behandler riktig med laseren, vil man kunne påskynde helingsprosesser. Behandler man for mye eller med for høy dose, kan man hemme helingsprosessen.

Dette gjør det i våre øyne viktig med riktig opplæring og bruk av laser, og ikke minst et visst grunnlag med forkunnskaper innen anatomi og fysiologi for å forstå hvordan laser virker og ikke minst vet hvor og hva man bruker den på.

Vi bruker en laser som har innstillingsmuligheter mhht både styrke og frekvenser (antall ganger laserlyset pulserer per sekund), mulighet for forskjellige bølgelengder (både de som egner seg best til behandling og smerte).

Den kan også ha kontinuerlig stråle. Dette gjør den meget anvendelig, også for de som ønsker å benytte Nogiers frekvenser. Nogier er bl.a. kjent som øreakupunkturens far, og oppdaget at forskjellig type pulsering virker på forskjellig type problem.

Ønsker du å utdanne deg som laserterapeut på dyr? Trykk her! 

Hva er så en bra laser?

Vi har mange typer laser som brukes innen medisinen. I hovedsak finnes det to grupper:

  • Sterke lasere som brukes for å skjære, koagulere eller brenne bort vev. (HILT)
  • Svake lasere som brukes for å stimulere cellefunksjonene. (LLLT)

Generelt sett så vet gjerne selv de som benytter laseren for lite om de forskjellige lasertypene.

Det er nemlig ikke bare styrken på laseren som har noe å si. Styrken sier noe om for eks hvor dypt den trenger inn, men styrken, som måles i Watt eller milliwatt er kun en del av opplegget.

Type stråle og størrelsen på bølgene den sender ut er også avgjørende for hvordan den påvirker kroppens vev og i hvilket veve den trenger mest effektivt inn. I tillegg har dosen man gir mye å si.

Noen tilstander er det bedre å benytte lavere styrke (watt) over tid med lavere dose, mens på andre tilstander er det bedre med litt mer styrke. Om man benytter frekvenser, vil og valget av disse kunne virke inn på behandlingen.

WATT – er forhåndsinnstilt på laseren, og avgjør hvilken KLASSE laseren tilhører. Lasere på 500 mW og under betegnes som klasse 3 eller 3b lasere, mens lasere på 501 mW og over betegnes som klasse 4 lasere.

En klasse 4 laser vil altså kunne være alt fra 501 til mange tusen mW, og selv om mange er opptatt av at de mener at klasse 4 laser virker best, så er det få som vet at dette spekteret varierer stort, og at klassifiseringen av lasere ikke er nøkkelen til en god behandling, bare den ligger på nok mW til å kunne gi nok energi fra seg på en gitt behandlingstid.

Lasere fra 1000 mW og oppover er gode terapilasere som kan gi nok energi til vevet til å trenge bra inn. Blir Wattstyrken for høy, og spesielt om ikke bølgelengden er riktig, vil laserstrålen avgi mye varme i overflaten og heller ikke trenge dypt inn.

BØLGELENGDE – angir bølgestørrelsen på laserlyset. DETTE er det som er nøkkelen til hva laserlyset er godt for. Terapilasere med bølgelengde 800-830 vil kunne penetrere bløtvev mest effektivt og er derfor gode bølgelengder for behandling. Om vi vil ha smertelindring, er 905 en god bølgelengde, men må ha større Wattstyrke for å få god effekt – så du skjlnner sikkert – laser er ikke laser.

MLS lasere: lasere som har to bølgelengder samtidig og som kan både behandle og smertelindre effektivt. Dette er den laseren vi benytter.

Hva gjør laseren og hva bruker man den til?

Meget kort kan man si at laser påvirker det lokale immunforsvaret, sirkulasjon i blod-og lymfesystemet, stoffskiftet i cellene og utskilling av bl. a. endorfiner og prostaglandiner.

Dette hemmer inflammasjonsprosesser, minsker ødemer og øker omsetningen av nytt byggemateriale ved skader og øker energiomsetningen i cellene slik at kroppen lettere og raskere kan reparere en skade.

De aller vanligste tilstandene man benytter laser på er:

  • sår og vevsskader, også operasjonssår
  • hevelser
  • frakturer (brudd)
  • inflammasjonstilstander (i alle vev, også tannkjøtt, kjertler m.m.)
  • på arr
  • triggerpunkter
  • smerter
  • artrose
  • prolapser
  • seneproblem
  • muskelproblem
  • på akupunkturpunkter istedetfor nåler
  • eksem
  • nervesmerter/skader

Laseren kan gi normaliserende effekt og hemmende effekt. Hensikten bak behandlingen er riktig bruk som setter i gang legingsprosess og dermed først og fremst er en hjelp til selvhjelp for kroppen.

Er laser skadelig?

Laser er en behandling som ikke gir smerter med mindre man bruker meget sterke lasere eller overdoserer. De viktigste kontraindikasjonene er at man ikke bør få laser i øynene og at man ikke bruker laser ved skjoldbruskkjertel (forstyrrer hormonproduksjonen). I tillegg tyder noen studier på at det ikke er heldig å kombinere bruken av laser og kortison (der lokale injeksjoner er gitt).

Les denne artikkelen fra forskning.no 

Er laser det samme som infrarødt lys?

Nei, laser er en mer konsentrert stråle som behandler mer effektivt. Om du lurer på forskjellen på laser og infrarødt lys, kan du lese min blogg om dette her; Hva er forskjell på laser og infrarødt lys? 

Sitat av Bjørn J Øverbye: Norsk lege og forfatter av mange akupunkturbøker: 

Hver levende celle er et lite kraftverk der tusen av ladde partikler forflyttes hvert sekund….Ved ubalanse inni cellene, blir cellene reaktivert når de treffes av et ytre tilført energipartikkel-foton- for.eks. fra laserlys.

Når laserlyset absorberes i cellen aktiveres den og sender i sin tur ut lys som aktiverer nye celler osv…. – det skjer en kaskadeeffekt-. Derfor behøver ikke lyset trenge inn spesielt langt, virkningsdypet blir dypt nok gjennom denne overføringen av energi.

Det er der hemmeligheten ligger..

Ønsker du å utdanne deg som laserterapeut på dyr? Trykk her! 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest!

Jeg vil ha info om KUN hund!

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.