Hestevelferd på agendaen!

hest Sep 26, 2024

Hestevelferd er virkelig i ilden for øyeblikket, noe jeg er glad for. Jeg har selv vært en av de som har lært ting på «gamlemåten» siden jeg var liten, og etter hvert som jeg har lært mer så har jeg gått mer og mer over til å like trening med positive metoder og mer bevisste innlæringsprosesser.

 

Selv har jeg trent hest mye med klikker, noe både jeg og hesten liker. Jeg er også overbevist om at dyr har følelser, og at de forstår så mye mer enn det vi tror. Dyrene våre er jo kjempegode til å lese vårt kroppsspråk – det er VI som ofte er dårlige på å lese deres!

 

En annen ting er at selv om jeg jobber aller mest med den fysiske helsen, så kan man ikke se bort i fra at fysisk og mental helse henger sammen – også for dyrene våre.

Det er flere grunner til å tro at hester har følelser, basert på forskning, observasjoner og forståelse av dyreadferd. Selv om konkrete studier kan variere i metodikk og fokus, er det noen sentrale punkter som ofte trekkes frem for å støtte at hester har følelser:

  1. Sosial adferd:
  • Gruppeinteraksjoner: Hester er flokkdyr som viser komplekse sosiale strukturer og relasjoner. De danner sterke bånd med hverandre, gjenkjenner individuelle medlemmer av flokken, og viser omsorg for føll og andre sårbare medlemmer. Slike sosiale interaksjoner tyder på evnen til å føle tilknytning, omsorg og til og med sorg når et medlem av flokken dør eller forsvinner.
  1. Ansiktsuttrykk og kroppsspråk:
  • Emosjonell kommunikasjon: Hester bruker et bredt spekter av ansiktsuttrykk og kroppsspråk for å kommunisere følelsene sine. For eksempel kan de legge ørene tilbake når de er redde eller irriterte, eller de kan vise avslappet kroppsposisjon når de er rolige. Evnen til å uttrykke og tolke følelser gjennom kroppsspråk indikerer at de har emosjonelle opplevelser. Nyere studier har vist at visse muskler i ansiktet strammer seg når hesten har smertetilstander.
  1. Respons på trening og håndtering:
  • Læring og emosjonelle reaksjoner: Hester reagerer på positiv og negativ forsterkning, noe som viser at de opplever følelser som glede, frykt eller frustrasjon. For eksempel kan en hest bli engstelig eller stresset i forbindelse med dårlig håndtering, eller vise glede når de belønnes med noe de liker.
  1. Stress- og trivselsindikatorer:
  • Fysiologiske tegn: Hester viser fysiologiske reaksjoner på stress og velvære, som endringer i hjertefrekvens, kortisolnivåer (et stresshormon), og atferdsmessige endringer som stereotypier (f.eks. veving eller krybbebiting) når de er i ubehagelige eller frustrerende situasjoner. Disse fysiologiske responsene er knyttet til emosjonelle tilstander eller behov.
  1. Evne til å gjenkjenne og reagere på mennesker:
  • Forhold til mennesker: Hester kan gjenkjenne og respondere på menneskers følelsesmessige tilstand. Studier har vist at hester kan lese menneskers ansiktsuttrykk og tilpasse adferden sin basert på om personen er glad eller sint. Dette indikerer ikke bare følelser hos hesten selv, men også en evne til empati.

 

Konklusjon:

Disse punktene støtter ideen om at hester har følelser, både i form av egne emosjonelle opplevelser og i deres evne til å gjenkjenne og reagere på følelser hos andre, både dyr og mennesker. Mens videre forskning alltid er nyttig, gir den eksisterende kunnskapen en sterk indikasjon på at hester har komplekse emosjonelle liv.

Dette er grunnen til at jeg nå har meldt meg på skolen til en tidligere elev av meg, Margrete Lie og Atferdsbasert Hestetrener trinn 1. Med en travel hverdag må jeg kanskje dra det ut i tid, men jeg kan ikke vente med å lære enda mer og ikke minst kanskje få enda mer kunnskap å dele i relasjon til den fysiske helsen.

Hva tror du? Har dyr følelser?

 

Ha en super dag!

 

Line

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.