Så klart du vet noe om leddene - og mye allmennkunnskap har jeg ikke tatt med her - men når jeg holder foredrag rundt omkring så er det mange som ikke vet disse tingene - håper tipsene kommer til nytte :-)
Leddhelse er et stort tema, og her skriver jeg ikke om når skaden alt har skjedd, men noen av tingene du kan gjøre for å forebygge problemer og hva du som eier bør være klar over som påvirker om dyret ditt blir mer utsatt for et leddproblem.
1. Skjelettet og leddene bygger seg opp til å tåle det de blir utsatt for - dersom man trener opp kroppen i et fornuftig tempo.
Noen enkle grunnregler er:
- om man trener mindre enn vevets treningskapasitet, brytes vev ned
- om man trener like mye som vevets treningskapasitet, vedlikeholder man de
- om man trener LITT over vevets treningskapasitet, bygges vevet opp
- om man trener MYE over vevets treningskapasitet, brutes vevet ned
Det er altså viktig med en gradvis tilnærming, og senere vedlikehold. På- og av trening og plutselig hard belastning er som regel lite fornuftig og leddvennlig.
2. Hvor leddene får størst belastning påvirkes bla. a. av type trening, hestens eksteriør og skoing.
Her er det selvfølgelig riktig sko/trim som gjelder, men også variert trening. Ensidig belastning er aldri bra, og i tillegg til gradvis oppbygging, er variasjon kjempeviktig.
I tillegg så kan du faktisk forebygge noe dersom du tar hensyn til dyrets eksteriør. Visse eksteriørmessige utfordringer vil disponere for senere leddplager (og andre plager), men det finnes kunnskap om hva man bær gjøre, unngå og styrke ved de fleste eksteriørmessige avvik slik at dyret kan tåle å leve med den på en bedre måte.
3. Oppvarming
I et ledd - finnes det leddbrusk som skal virke støtdempende for leddet. Når dyret er passivt, synker leddbrusken mer sammen. Når dyret begynner å gå, pumpes brusken gradvis opp slik at den blir mer beskyttende for leddet. Du kan altså ivareta leddene bedre hvis dyret først går, deretter jogger og løper.
Jeg VET dette ikke alltid er lett, men det er summen av det du gjør som teller, og med litt vilje får du til hva som helst!
5. Hvis ditt nåværende opplegg har resultert i halthet - forandre det!
Hvis du gjør noe som fungerer - fortsett! Men... hvis ditt treningsopplegg har ført til slitasje, overbelastning eller skade - forandre det!
Det holder ikke å behandle leddet og så fortsette som før, når det du gjorde før ikke funket!!
6. Kunnskap, følge med og ta ting alvorlig
Ved å tilegne deg kunnskap om hvordan kroppen fungerer og hva du bør sjekke regelmessig, så kan du bidra til å se tegn så tidlig at de ikke er behandlingskrevende, men kanskje kan bedre seg med ro eller endringer.
Ting man oppdager FØR det leder til halthet er kjempeviktige og ikke minst avgjørende for prognosen ved et problem!
Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:
Jeg vil ha info om KUN hest!
Jeg vil ha info om KUN hund!
Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!
Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF
Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:
Jeg vil ha info om KUN hest!
Jeg vil ha info om KUN hund!
Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!
Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF
Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.