5 gode grunner til å la valpen være i aktivitet

hund Sep 26, 2024

Mange er redde for å la valpen bevege seg og utfolde seg normalt, i frykt for å utvikle lidelser. Sannheten er at det er like skummelt mht. Lidelser å IKKE bevege seg nok. Om en valp ikke tåler normal adferd eller mindre mengder av alle bevegelser den faktisk selv klarer å produsere, kan vi vel egentlig stille oss spørsmålet om vi har feilet i avlen?

 

Her får du fem gode grunner av meg til at en valp skal kunne bevege seg og være aktiv, forutsatt at aktiviteten er i moderasjon:

  1. Fysisk utvikling:
  • Muskel- og skjelettutvikling: Regelmessig, moderat aktivitet hjelper valpen med å utvikle sterke muskler og en sunn beinstruktur. Dette legger grunnlaget for en robust fysikk som vil tjene hunden godt gjennom hele livet. Kroppen vil bygge seg opp til å tåle det den utsettes for, så lenge dette skjer i fornuftige doser. 
  1. Mental stimulering:
  • Hjerneutvikling og læring: Aktiv lek og bevegelse gir valpen muligheter til å utforske omgivelsene, lære nye ting, og utvikle kognitive ferdigheter. Dette bidrar til en mer selvsikker og godt tilpasset voksen hund.
  1. Sosialisering:
  • Interaksjon med mennesker og andre dyr: Aktivitet, spesielt ute i varierte miljøer, gir valpen mulighet til å møte andre hunder, mennesker, og oppleve nye situasjoner. Dette er viktig for å utvikle gode sosiale ferdigheter og forhindre atferdsproblemer senere.
  1. Energiforbruk:
  • Håndtering av energi: Valper har mye energi, og regelmessig fysisk aktivitet hjelper dem med å brenne denne energien på en sunn måte. Dette kan redusere uønsket atferd som oppstår når de er understimulert eller kjeder seg, som å tygge på møbler eller være urolig.
  1. Forebygge overvekt:
  • Sunn vektkontroll: Moderat, regelmessig aktivitet bidrar til å holde valpen i sunn vekt ved å balansere energiinntak og energiforbruk. Dette reduserer risikoen for overvekt, som kan føre til helseproblemer senere i livet.

 

Disse grunnene viser hvorfor det er viktig for valpen å være aktiv, samtidig som man passer på å ikke overdrive, slik at ledd og beinstrukturer ikke blir overbelastet under den viktige vekstfasen. Pass også på at valpen får hvile nok, og at den ikke jages opp av store, voksne hunder eller oss mennesker og dermed driver seg mer enn det den ville gjort på egenhånd

 

Ha en super dag!

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.