Hei, veldig ofte er hundeeiere opptatt av hvilke øvelser de skal gjøre med hunden sin – men det er minst like viktig at man gjør øvelsene riktig, og at man ikke går for fort frem.
For å samle en rekke fine grunnregler for styrketrening, så har jeg laget denne artikkelen til deg – håper du liker den og at den er til nytte! Her er 12 konkrete tips som fokuserer på trening med treningsutstyr.
Mange er opptatt av treningsball – men i prinsippet kan du faktisk trene nesten alt det du gjør på ballen på en luftmadrass eller på luftputer som er tynnere, eller et fitbone.
Om du har en hund med problemer i rygg eller nervesystem, så synes jeg nok at det er smartere å velge noe hunden ikke kan falle av. En smart tankegang er å begynne med enkle ting som luftputer eller fitbone, og kanskje heller avansere etter hvert som hunden blir flinkere med utstyr som er mer krevende, som for eksempel pods eller cavaletter.
Under: Til venstre: pods. Til høyre: cavaletter
Visste du at du kan øke og senke vanskelighetsgraden på trening med luft? For eksempel vil en peanutball, andre baller eller flate puter som en luftmadrass være enklere med mye luft i. Mens med fitbone og donut for eksempel, så blir utstyret mer ustabilt med mye luft og dermed vanskeligere.
Under: hund på fitbone, som blir vanskeligere med mye luft.
Pass på at utstyret og treningen foregår på sklisikkert underlag, og at hunden ikke er våt på potene slik at den kan skli på utstyret. Hold klørne korte, og jeg anbefaler å ikke klippe klør rett før trening på ball, da nyklippede klør er skarpe og kan skade bakken. På fitbone og luftputer er som regel materialet så tykt, at det går fint med nyklippede klør.
I tillegg: Om hunden kan finne på å hoppe opp selv på en usikret ball, eller om du ikke holder ballen godt nok fast inntil vegg, med beina eller stativ, kan hunden falle av. Husk å holde den stabil og sett opp løse baller når de ikke er i bruk.
Om hunden ikke har lært for eksempel posisjonsbytter som sitt-stå-sitt, skal den heller ikke gjøre det på ustabilt underlag. Alle ting vi ber hundene om å gjøre på ustabilt underlag, skal mestres på vanlig stabilt underlag som gulv først.
Dette er to vesentlige ting for å få god motivasjon og riktig teknikk. Det å ha en godbit som er god nok til at hunden vil jobbe for den er viktig. Det er også en fordel om den er lett å svelge slik at du raskt kan gi en til ved neste repetisjon.
I tillegg er plasseringen av godbiter viktig. Om du for eksempel sitter på siden av hunden når den skal holde ryggen rett og nesen rett frem, så er det fort gjort at hunden snur seg mot deg under øvelsen fordi det er du som har godbitene.
Ofte så setter jeg meg ned på knær hvis hunden er liten for å kunne gi godbit slik at hunden kan se bort på meg, og ikke opp på meg. Om hunden ser opp på deg, senkes ryggen og muskler jobber mer ugunstig. Det er også viktig i mange øvelser at hunden legger vekt på beina og ikke prøver å «stå på tå» for å strekke seg etter godbit.
Dette er egentlig noe det ikke holder å skrive ett eneste punkt om, men som egentlig er en artikkel i seg selv. Men det å sørge for at hunden er rett i overlinjen der den bør være det. At den jobber symmetrisk med beina eller er oppstilt symmetrisk under visse øvelser er svært viktig for ikke å trene hunden skjev, eller å videreutvikle eventuelle avlastningsmønstre eller skjevheter. Dette krever mye trening, og mange går for raskt frem mot en ferdig øvelse heller enn å være nøye nok på å trene inn god teknikk. Dette er kanskje også en av de beste grunnene til å gå på kurs hos en som er utdannet styrkeinstruktør, slik at du kan lære det ordentlig.
Når jeg trener styrke med hundene mine så legger jeg stor vekt på å belønne kun når de beholder et kontrollert tempo gjennom øvelsen. Om man belønner raske repetisjoner, vil hunden fortsette med det. I vanlig styrketrening er det ok med kontrollert tempo – men er poenget ditt å trene kjernemusklene, skal øvelsene utføres i så sakte tempo som mulig for at de riktige musklene skal tre inn.
3-15 minutter, alt etter hvor lang treningsøkten for DIN hund skal være, går så utrolig fort. Det å trene styrke er gjerne både hjernetrim og fysisk trim, og hunden kan bli raskt sliten. Om teknikken blir dårlig, eller om hunden ikke kan eller vil gjøre øvelsen mer, peser eller begynner å skjelve i en muskelgruppe. Dette er bare noen av tegnene på at det kan være lurt med pause eller å avslutte økten.
Dette er også et stort punkt, men å få kontroll på å sette sammen et treningsprogram, det å vite hva øvelser, repetisjoner og serier er, er vesentlig. Det er kun da du kan sette sammen de riktige øvelsene for kroppen som helhet. Samt spesifikke treningsøvelser som passer til din hunds situasjon.
Selv om mange av øvelsene ikke er hard trening for hele kroppen, så trenger kroppen å få i gang hjertepumpa slik at blod pumpes ut og fyller de musklene som skal i gang med å jobbe. Blod er vesentlig for utveksling av næringsstoffer, oksygen og avfallsstoffer. I tillegg: Muskler som får god blodforsyning, jobber mer effektivt. Jogging i ca 12 minutter er enkelt og bra, men om det ikke er mulig bør du gjøre øvelser som involverer de aller største muskelgruppene først, som for eksempel knebøy eller litt høyere cavaletter.
Mange henvender seg til meg og spør hvor de bør trene hundekroppen i forhold til enkelte sporter eller annet. Sannheten er at en jevnt trent kropp er en kropp som er mest i balanse. Det er altså viktig å være trent i hele kroppen. Hvis hunden derfor trener en sport, gjør den allerede mye av det den gjør der, og da ville jeg heller trent: Hvor får hunden min ingen eller mindre belastning gjennom uken, og heller kanskje legge fokus der.
En ung hund holder ut i kortere tid, det samme med en utrent hund. En hund med visse eksteriørmessige trekk bør kanskje trene litt med hensyn til det, og for en gammel hund, er det viktig å justere eller tilrettelegge etter alder. Dette er bare noen individuelle ting som må tas med når man lager et opptreningsprogram, derfor er det viktig å kjenne til sin hunds behov. Om du ikke er i stand til å avgjøre det selv, ta gjerne kontakt med en Styrkeinstruktør (eller om hunden er under rehab: en rehabiliteringsterapeut).
Styrketrening er virkelig gøy, og om du holder på med det så håper jeg du fikk noen nyttige refleksjoner her.
Ha en super dag!
Line
PS: Vil du lære mer om styrketrening av hund? Da har vi kursene for deg! Vi har laget flere ulike styrkekurs for hund hvor vi blant annet tar for oss flere måter å trene hunden din på, både innendørs, utendørs og med eller uten spesialutstyr. Du kan lese mer HER!
Under: Bakerst: peanutballer i forskjellige størrelser. Fremst i grønn, fitbone. Fremst i blå med grå støttering: donut. Hunden står på en fast balansepad.
Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:
Jeg vil ha info om KUN hest!
Jeg vil ha info om KUN hund!
Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!
Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF
Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.