Carinas beste tips for lykkelige blinde hunder!

annet hund May 20, 2021
 

Jeg har vært så heldig at Hundetrener Carina Josefine har skrevet en gjesteblogg for meg. Jeg ble kjent med Carina da hun kom til meg for å gi fysikalsk behandling til sin blinde hund - og da jeg selv har hatt flere blinde pasienter opp igjennom årene - OG har hatt svaksynt hund, så vet jeg hvor viktig det er for disse hundene (og selvfølgelig alle hunder - så øvelsene passer for alle hunder som trenger økt selvtillit) - at eierne får hjelp til å ta de riktige stegene når hunden blir blind.  

Den gode nyheten er at de fleste blinde hunder kan klare seg bra - og her har Carina laget en flott artikkel jeg håper du eller noen du kjenner kan ha glede av!

 

I fjor opplevde jeg å komme hjem fra jobb til en hund som plutselig var blitt blind. To dager tidligere hadde hun fått en 1. premiering i rallylydighet klasse 2. Nå kunne hun ikke en gang se pølsa som jeg fortvilet forsøkte å holde foran øynene hennes. Tusen tanker gikk gjennom hodet mitt. Jeg var bekymret for fremtiden hennes, og for hvordan livskvaliteten nå ville bli.

Det å bli blind innebærer en stor forandring i livet. Hunder som blir gradvis blinde får gjerne tid til å omstille seg, og lære å bruke de andre sansene. For hunder som blir akutt blinde, er sjokket større. Det er ikke uvanlig at hunden blir engstelig og passiv, spesielt de første ukene uten syn. De gode nyhetene er at det er mye vi eiere kan gjøre for å hjelpe hundene våre til å leve aktive og lykkelige liv!

Hunder lever i nuet. De sørger ikke over det de har mistet. De lever livet slik det er, med de kortene de har fått tildelt. Det beste vi kan gjøre for våre blinde hunder er å sørge for at livet er innholdsrikt, stimulerende og fint – her og nå, samtidig som vi gir hunden den selvstilliten den trenger for å mestre livet som blind på en god måte.

 

Nesearbeid

Hundens nese er fantastisk. Uansett hvilken rase du har, så er deres luktesans mange tusen ganger bedre enn vår. Du kan godt si at hunder «ser med nesen». La din blinde hund få erfare akkurat hvor mye den kan klare ved å bruke nesen sin. Ikke bare finpusser dere det viktigste verktøyet hunden din har, dere bygger også selvtillit gjennom mestringsfølelse.

Eksempler på nesearbeid:

  • Kast godbiter utover bakken/gulvet og la hunden snuse seg frem
  • Lag et spor med kyllingkraft (eller annen kraft) og legg en belønning i enden av sporet. For hunder som ikke er vant til å følge spor, kan du smuldre opp litt godis i sporet for å holde på oppmerksomheten deres.
  • Fest godis i barken på ett tre og la hunden finne dem
  • La hunden lete etter favorittleken sin. Til å begynne med gjør du det enkelt ved å la den ligge fremme på gulvet. Øk vanskelighetsgraden etter hvert.
  • Blomsterpotteleken: finn frem noen blomsterpotter med hull i bunnen. Snu dem opp ned og gjem godbiter under noen av blomsterpottene. La hunden finne ut hvor godbitene er.
  • Snuffle mats /snusematter

 

 

Det kan ta litt tid før hunden forstår oppgaven, dersom den ikke er vant til nesearbeid. Før hunden forstår poenget med leken, og hvordan gjøre det, kan du hjelpe den ved å tappe lett med fingeren ved siden av godbiten, slik at hunden kan bruke hørselen i tillegg til luktesansen. Med litt veiledning og tålmodighet vil hunden forstå, og den vil garantert sette pris på oppgavene!

 

Dolly stuper med hodet først oppi pappesken, mens hun snuser etter godbitene

 

Problemløsning

Å bli presentert for et problem, for så å løse det på egenhånd, er en skikkelig selvtillitsboost! Slik er det for hunder også. I tillegg er det god mental aktivisering. Hundene må bruke hjernen for å løse problemet. Gode problemsløsningsoppgaver kan være «hvordan får jeg godisen ut derifra, og inn i munnen min», eller «hvordan får jeg ballen min ut derifra, når jeg ikke når den med snuten».

  • Pakk godbiter inn i et handkle
  • Bruk tomme tørkeruller som du lukker endene på.
  • Tørrfôr i tomflasker
  • Eggekartonger med godis
  • Tomme melkekartonger med hull i
  • Muffinsbrett med godbiter, dekk hullene med tennisballer
  • Legg favorittleken eller godbiter under en hylle eller lignende, slik at hunden må bruke potene i stedet for snuten
  • Sett to pappkrus oppi hverandre, med godis i midten

Det finnes mange fine hundeleker å få kjøpt, hvor hensikten er at hunden skal finne ut hvordan de får tak i godbitene. Du kan også lage dine egne. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Weetbix må bruke potene for å få tak i godbitene

  

Kroppskoordinasjon

Selv for seende hunder, er trening av kroppskoordinasjon fin mental aktivisering. Det krever mye «hjerne» å skulle koordinere på kroppen. For blinde hunder er dette ekstra viktig, da mangel på syn kan føre til at det blir vanskeligere å holde balansen. God kroppskontroll gjør at hunden føler seg tryggere i de fleste situasjoner.

Noe av det beste du kan gjøre for å trene kroppskoordinasjon, er å gå i ulendt terreng. Din blinde hund vil lære å føle seg frem. Begynn i relativt enkelt terreng, og øk utfordringene etter hvert. Lokk gjerne hunden opp på og ned av tuer og steiner. Bruk kommandoord for «opp» og «ned». Disse kommandoene er nyttige i mange andre sammenhenger (trapper, fortauskanter, veterinærbord, inn/ut av bilen osv.). La hunden hoppe eller klatre over naturlige hindre, slik som trestammer og steiner.

Lær hunden å plassere forbein eller bakbein oppå stubber, eller steiner. La dem føle seg frem. Gjør det til morsomme triks! Dette kan dere også gjøre på objekter hjemme. Du kan lære hunden å løfte vekselsvis høyre og venstre pote, og legge poten på disse objektene, i hånda di, eller på føttene dine.

 

Gjør hundens favorittøvelser på ustabile underlag. Større hunder kan bruke luftmadrasser, mens små hunder også kan bruke sofaputer.

I tillegg til at hunden trener balanse og kroppskoordinasjon, vil hunden din få en skikkelig selvtillitsboost hver gang den mestrer en ny utfordring. Det koster oss så lite, men kan bety så mye.

 

Hverdagskommandoer og triks

Jo mer vi kan stole på at vår blinde hund vil reagere når vi snakker til den, jo mere frihet kan vi gi den. Det er ikke så viktig at en blind hund kan alle de tradisjonelle lydighetsøvelsene, men det er en del praktiske kommandoer som det kan lønne seg å lære den.

  • Stopp (til bruk for eksempel når hunden holder på å kræsje med noe)
  • Bli/vente
  • Opp/ned (for trappetrinn og høyder i terrenget)
  • Innkalling
  • «På plass» kommando (for når omstendighetene tilsier at det er tryggest å gå tett inntil deg)
  • Kontaktlyd for å få oppmerksomheten til hunden, og for å få den til å svinge mot deg (slik kan du unngå mange kræsjer)

I tillegg til disse praktiske kommandoene kan det være veldig positivt å trene triks med din blinde hund. Det fine med triks er at det finnes ingen regler for hvordan hvert enkelt triks skal gjennomføres, og dessuten kan dere velge å jobbe med bare de triksene som hunden din liker.  Gjennom triksetreningen bygger dere opp et godt samarbeid under morsomme og trygge omstendigheter. Hunden får gode assosiasjoner til å samarbeide med deg, og lærer seg å reagere på verbale kommandoer og berøringskommandoer, fremfor visuelle. Det er super mental aktivisering, og bra for selvtillit og mestring. Vi kan få hunden til å føle seg som «verdens flinkeste» for den minste lille ting.

Man kan blinde hunder de fleste triks man kan lære seende hunder. Under er en liste over triks som kan være fine å starte med:

  • Snurre rundt
  • Vinke
  • Rygge
  • Bukke (ned på albuene med rumpa i været)
  • Krysse labbene mens hunden ligger
  • Løfte vekselsvis venstre og høyre pote på kommando
  • PANG/spill død (ligge stille på siden når du peker på den og sier «pang!»
  • Rulle rundt
  • Hoppe gjennom armene dine eller gjennom rockering (du kan la armene dine eller rockeringen som berører brystet til hunden være tegn på at den skal hoppe)

Hunder kommuniserer ved bruk av kroppsspråk. Å lære seg å forstå hva vi mener uten hjelp av visuelle tegn kan derfor være vanskelig i begynnelsen (spesielt dersom hunden er vant til at du bruker mange håndtegn). Forsøk å bruke berøringskommander i tillegg til verbale kommandoer. For eksempel kan det å stryke hunden på det ene kinnet bety at hunden skal snurre rundt den ene veien, mens et stryk på det andre kinnet betyr at hunden skal snurre den andre veien. Et forsiktig «tapp» mot snuten kan bety «bli».

Det finnes mange gode mange fremgangsmåter for innlæring av triks og øvelser. Du kan for eksempel bruke lokking for å få hunden til å gjøre det du ønsker. Hvis vil lære hunden sin å snurre rundt, lokker du den rundt i en sirkel med en godbit foran nesen, samtidig som du sier kommandoen «snurre». Etter hvert som hunden begynner å forstå øvelsen, kan du la godbiten ligge i lomma, mens du lokker kun med hånden. Etter hvert prøver du å bruke mindre og mindre lokking.  

Du kan også bruke shaping. Det vil si at du lar hunden ta initiativ til å utføre ulike handlinger, og vi belønner den atferden vi vil ha. Belønn for små skritt i riktig retning. Ved innlæring av «snurre rundt», kan du begynne med å belønne at hunden snur på hodet. Deretter at den snur på enda litt mer av kroppen. Sik fortsetter du til du har en hel «snurr».  Du kan også benytte denne metoden i kombinasjon med lett berøring. Du kan berøre hunden lett på siden av kroppen eller på kinnet for å få den til å snu på hodet eller kroppen. I det den snur på seg, belønner du.

Bruk et kort og entusiastisk belønningsord (for eksempel «YES» eller «BRA»), akkurat i det hunden gjør det du ønsker. Du kan også bruke klikker, dersom hunden din er klikkertrent. Belønn med noe hunden din elsker, og få den til å føle seg som verdens flinkeste!

 

Carlisha sitt favoritt-triks er fortsatt å hoppe opp på ryggen min

 

La hunden utforske

Å få utforske selvstendig er viktig for alle hunder. Blinde hunder er intet unntak. Nye sensoriske inntrykk er utviklende for hjernen, bygger selvtillit og fremmer nysgjerrighet. Blinde hunder kan ikke sitte på ett og samme sted og motta synsinntrykk. Å få utforske med hele kroppen og alle sansene er således enda viktigere for dem. De er helt avhengige av å få bevege seg fritt (eventuelt i langt bånd) og utforske miljøet med luktesans og berøring. Velg steder hvor hunden ikke kan falle ned og skade seg. Etter hvert som hunden blir mer selvsikker og flinkere til å orientere seg, kan du utfordre hunden med varierende terreng. Mange blir redde for å ta med sine nylig blinde hunder til nye steder, utsette dem for nye omgivelser, og for å gi dem frihet til å utforske. Hundene våre har mistet synet. Vi skal ikke ta fra dem selvstendigheten eller muligheten til å oppleve nye spennende inntrykk også. Dra på snuseturer på nye spennende steder. Slike snuseturer kan for eksempel legges til:

  • En tom parkeringsplass etter stengetid
  • Steder hvor det har vært hundeutstilling, hundetrening, sirkus eller tivoli – etter alle andre har dratt. Tenk på alle de spennende luktene som ligger igjen
  • Hagen til en venn
  • Gågata en stille ettermiddag/kveld
  • Nye ruter for gåturer

 

Toppturer gir gode muligheter for å utforske nytt og ukjent terreng

 

Dersom du er bekymret for din hunds sikkerhet, bruk et langt bånd, slik at du har kontroll. Det finnes også «sikkerhetsutstyr» som kan hjelpe ti å beskytte hunden din (For eksempel Muffin’s halo, Novaguard, Rex Specs, og Doggles)

Du kan også lage overaskelsesesker med spennende lukter, smaker og lyder. I esken kan du putte alt som er trygt for hunden å lukte, smake, og tygge på. Avispapir lager spennende kraslelyd, et katteteppe fra en fremmed katt eller en sokk som har gått på fremmede gulv, vil ha spennende lukter. Du kan også legge ulike smaksprøver i esken. La hunden få rote og kose seg på egenhånd.

 

Weetbix har fått en spennende overaskelseseske! 

 

Gode assosiasjoner til det uunngåelige

Hvis hunden skulle kræsje med ett tre, en benk, eller en stubbe (let’s face it – det kommer til å skje hvis man gir hunden frihet til å utforske), gjør det til noe positivt! Lat som om du er veldig imponert over at hunden fant et «triksetre» eller en «triksestubbe». «Oi, hva fant du??». La hunden sette potene opp på trestammen eller trestubben, og gjør det til et morsomt triks. Jeg kaller det for «The bump and jump». Det snur assosiasjonene til det å kræsje fra «åh nei nå kræsjet jeg, dette var leit og skummelt» til «YES, jeg fant et triksetre, nå skjer det noe morsomt». Gjør det samme uansett hva hunden kræsjer i. Gjør det til noe fint. Hvis hunden forsøker å hoppe opp i sofaen eller inn i bilen og bommer, lat som om hunden din akkurat fant på et utrolig kult triks.

Dette er spesielt viktig de første ukene hunden er blind, og kanskje er usikker på omgivelsene.

 

Nommin demonstrerer «bump and jump». Han er ikke blind en gang, men synes det er veldig moro gjøre slik som sin blinde «storesøster» (som fortsatt er hans store helt). 

 

Blind dogs – Quality of life

Da min egen hund ble plutselig blind, kom jeg raskt i kontakt med andre mennesker som hadde opplevd det samme. Mange fortalte at hundene deres var blitt passive, engstelige eller virket demprimerte. Jeg ønsket å bruke min kompetanse som atferdskonsulent og hundetrener til å hjelpe disse hundene, og eierne deres. Derfor startet jeg prosjektet «Blind Dogs – Quality of Life». Målet med prosjektet er å se på effekten av mental aktivisering og selvtillitsbyggende øvelser på hunder som er blitt akutt blinde. Jeg håper resultatene kan bidra til at det blir mer fokus på blinde hunders mentale helse. For å sikre god livskvalitet må både den mentale og fysiske helsen taes vare på. 

Jeg skriver en individuell plan for hver hund, og følger opp med regelmessige eposter og telefonsamtaler. Akkurat nå jobber jeg med omtrent 20 blinde hunder gjennom dette prosjektet, og resultatene er lovende.  

 

Når mentale aktiviteter og selvtillistsbyggende øvelser kan gjøre så mye for hunder som har opplevd å plutselig miste synet, tenk hva det kan gjøre for andre hunder også.

 

Dersom din hund er blitt akutt blind, og du ønsker å bli med i prosjektet, kan du kontakte meg på epost, [email protected] . Du kan også ringe meg på telefon 46624989.

Dette er et nytt kapittel i hundens liv. Gjør det fint!

 

Du kan lese mer om meg på min hjemmeside http://www.carinajosefine.no

 

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest!

Jeg vil ha info om KUN hund!

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund!

 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Synes du dette var nyttig info? Meld deg gjerne på infolista mi og motta mer spennende materiale! Velg dyr under:

Jeg vil ha info om KUN hest! 

Jeg vil ha info om KUN hund! 

Jeg vil ha info om BÅDE hest og hund! 

Vil du lese mer om viktige temaer innen trening og hundehelse?
Les mer om, eller bestill boken "Sterk og sprek hund" her: https://www.nht.no/offers/kdK6GrKF

Oppdretter eller en som vil gi til mange ? Ta kontakt for et godt tilbud til deg som kjøper minst 5 bøker! [email protected]

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.